Η τέχνη του latte art

latte art

Για του λάτρεις του καφέ, η προετοιμασία του είναι η στιγμή που περιμένουν πώς και πώς, όποια ώρα της ημέρας και αν είναι. Αποτελεί μια ιεροτελεστία, μια τέχνη γι’ αυτούς, είτε είναι πρωί, είτε μεσημέρι είτε απόγευμα. Πάνω σε αυτή την ιδέα στηρίχτηκαν και οι άνθρωποι που πήγαν την προετοιμασία του καφέ ένα βήμα παραπάνω και μετέτρεψαν την παρασκευή του γάλακτος σε τέχνη. Το latte art δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και, εκτός από την τεχνική του barista που θεωρείται πως έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συνυπολογίζονται και άλλα πράγματα για να πετύχει κάποιος ένα όμορφο σχέδιο.

Οι barista πιστεύουν πως δύο είναι τα βασικά στοιχεία για να φτιάξεις ένα σωστό latte art: η σωστή διόγκωση στο γάλα και ένα σωστά εκχυλισμένο espresso.
Ας δούμε τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις ένα πετυχημένο latte art:

  1. To σωστό γάλα: Είναι αυτό που αποτελεί και το βασικό συστατικό του latte art. Το αφρόγαλα πρέπει να παρασκευασθεί από γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες και πάντα κρύο, περίπου στους 3 βαθμούς Κελσίου. Ξεκίνα λοιπόν. Τοποθέτησε κρύο γάλα σε μια κρύα γαλατιέρα και ακούμπα το ακροφύσιο στη στάθμη του γάλακτος. Άνοιξε τον ατμό στο μέγιστο και μείνε σταθερός κρατώντας τη γαλατιέρα ίσια. Η διόγκωση που θέλουμε να πετύχουμε είναι, άλλα 2/3 από την ποσότητα γάλακτος που βάλαμε. Η σωστή κρέμα είναι αυτή που είναι ομοιογενής, συμπαγής, έχει βελούδινη υφή και είναι ελαστική. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 65 βαθμούς Κελσίου.

  2. Η σωστή εκχύλιση του espresso. Σωστός espresso σημαίνει καλοεκχυλισμένος espresso. Ιδανικά, η εκχύλισή του πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη διόγκωση. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε στα ροφήματά μας διαφορετικές θερμοκρασίες. Για να βρεις τον espresso που θα ταιριάζει σωστά με το βελούδινο γάλα σου, σημαίνει πως θα πειραματιστείς αρκετές φορές. Προσπάθησε, να μην διαχωριστεί η κρέμα από το γάλα γιατί αυτό θα δυσκολέψει το latte art. Αν συμβεί όμως, κάνε μετάγγιση σε άλλη γαλατιέρα ώστε να ομογενοποιηθεί ξανά. Τέλος, η κρέμα πρέπει να είναι βελούδινη αλλά οι φουσκάλες δεν πρέπει να είναι μεγάλες, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ένα γάλα που δεν έχει βελούδινη υφή.

  3. Η διαδικασία της ένωσης. Ο τρόπος που πρέπει να ρίξεις το διογκωμένο γάλα πάνω στον espresso αρχικά γίνεται από τη μύτη της γαλατιέρας. Ξεκινάμε από ψηλά με χαμηλή ροή και καθώς φτάνουμε στα μισά της κούπας, πλησιάζουμε τη μύτη της γαλατιέρας στην επιφάνεια του καφέ. Με τις κατάλληλες κινήσεις και ανάλογα το σχέδιο που θες να κάνεις, θα παρατηρήσεις πως όσο πλησιάζεις κοντά, το γάλα αρχίζει να «γράφει» πάνω στον espresso. Το μυστικό είναι το σταθερό κράτημα και οι διακριτικές κινήσεις του καρπού. Η απόσταση, η ταχύτητα και η γωνία παίζουν σημαντικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Μην κάνεις απότομες κινήσεις γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Και να θυμάσαι, πως μέχρι να τελειοποιήσεις την τέχνη του latte art θα κάνεις πολλές προσπάθειες, αλλά μην απογοητευτείς γιατί κανείς δεν το πέτυχε με την πρώτη!

Την αρχική μορφή του άρθρου θα την βρείτε εδώ: http://www.kudu.gr/i-texni-tou-latte-art/